Webmasterların Kullandığı En Faydalı Araçlar Hangileri?

Webmasterların Kullandığı En Faydalı Araçlar Hangileri?

SaffronTuning

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 1
Çözümler 0
SaffronTuning
Bir gün, eski bir dostumun ofisinde çay içiyorduk. Konu döndü dolaştı, webmasterlık araçlarına geldi. "Abi ya," dedi, "ben bu işin içine girdim ama elimde ne var ne yok bilmiyorum." İşte o an, gözlerimin önünden geçen yıllar aklıma geldi. O ilk günler, neyi nerede bulacağımı bilmediğim zamanlar... Ama bilirsin, hayat bir şekilde öğretir insana. Webmaster dünyası da öyle bir şey işte.

Bir webmaster için en önemli araçlardan biri, Google Analytics. Ama hemen "bunu herkes bilir" demek istemiyorum. Çünkü işin püf noktası, bu aracı nasıl kullandığın. Hani derler ya, "önemli olan ne bildiğin değil, nasıl kullandığın." İstatistikler, ziyaretçiler, davranışlar... Bunların hepsi bir hikâye anlatır sana. Anlamak istersen tabii.

Bir başka gün, yine aynı dostumla oturmuş kahvemizi yudumlarken, konu SEO araçlarına geldi. "Sen hangisini kullanıyorsun?" diye sordu. O an düşündüm, çok araç var. Ama Ahrefs'i önerdim ona. Neden mi? Çünkü bazen derinlemesine analiz gerektiğinde, bu araç sana koca bir okyanusu sunar. Üzerinde gezinmek senin elinde. Tabii ki, her zaman başka seçenekler de vardır, ama bu benim favorim.

Hatırlıyor musun, bir zamanlar FTP ile dosya yüklerdik? İşte o günlerden bugüne gelene kadar, FileZilla benim sadık dostum oldu. Bazen bir şeyleri hızlıca halletmek gerekir, o anlarda FileZilla yanımda olurdu. Kullanımı öyle basit ki, bir kere alışınca vazgeçemezsin. Öyle ki, bazen başka bir şey aramaya gerek duymuyorsun.

Bir akşamüstü, güneş batarken, yine aynı dostumla deniz kenarında yürüyorduk. Konu yine webmasterlık araçlarına geldi. "Abi," dedi, "WordPress mi, yoksa başka bir şey mi?" O an içimden, "WordPress, canım WordPress," demek geçti. Çünkü dünyada milyonlarca insan, bu platformu kullanıyor. Eklentileri, temaları... Hepsi bir araya geldiğinde, kendi hikayeni yazmak sana kalıyor.

Sonra düşündüm, bu kadar araç arasında insan nasıl seçim yapar? Cevap basit aslında. Deneyerek, yanılarak, öğrenerek. Her aracın kendine has bir hikayesi, bir ruhu vardır. O ruhu yakaladığında, işte o zaman gerçek bir webmaster olursun. Ve bir gün, dostunla bir kahve içerken, sen de bu hikayeleri anlatırsın belki. Kim bilir...

Geri